vrijdag 11 maart 2011

Wereldvrouwen conferentie groot succes!

De eerste Wereldvrouwen conferentie van basisvrouwen succesvol verlopen!

Op vrijdag 4 maart is de Wereldvrouwen conferentie begonnen met een levendige openingsceremonie in het Nuevo Circo in Caracas. Nadat Clara Zetkin geëerd was, volgden enthousiaste toespraken en mooie Latijns-Amerikaanse muziek.  Op dinsdag 8 maart 2011, 100 jaar na de eerste Internationale Vrouwendag,  werd de Wereldvrouwenconferentie afgesloten met een bonte demonstratie door het centrum van Caracas. In de tussenliggende dagen hebben meer dan 1500 vrouwen gediscussieerd en gedebatteerd in de Algemene vergadering en in werkgroepen; we hebben vrouwen uit meer dan 40 landen horen vertellen over de situatie in hun land en over hun ervaringen in de strijd. We hebben banden aangeknoopt, we hebben resoluties opgesteld en we hebben besloten om over vijf jaar een tweede Wereldvrouwenconferentie te organiseren. Ondertussen wordt gewerkt aan de versterking van de basisvrouwenbeweging in elk land. Hiermee zullen we elkaar onderling ondersteunen.

Egypte
Aangrijpend was het verhaal van Walaa, die vertelde over 'de opstand in Egypte, waar vrouwen, naast mannen, een belangrijke rol in hebben gespeeld. Vrouwen en mannen zijn veel meer bewust geworden, ze hebben zelf het leven in de buurt georganiseerd. Ook hebben ze zichzelf georganiseerd. Vrouwen zijn enorm leergierig en ze willen niet meer afwachten wat er op hen afkomt. Ze willen zelf deelnemen aan het politieke leven en er aan meewerken om hun leven en dat van hun hele familie gestalte te geven.' Tijdens de slotvergadering werd een solidariteitsverklaring aangenomen, waarin we oproepen om de strijd van de volkeren in Noord-Afrika en het Midden-Oosten te ondersteunen.

Nederlandse delegatie
De Nederlandse delegatie heeft verteld over de situatie van vrouwen in Nederland, over parttime werk (Nederlandse vrouwen zijn de kampioen van het parttime-werk), over de afbraak van de bijstand, over pulpcontracten en groeiende armoede, over de crisispolitiek van de regering, maar ook over de ontwikkeling van de vrouwenbeweging, over de strijd van schoonmaaksters, verzorgsters, TNT-ers, ambtenaren etc. Er is ook verteld over de voorbereiding van de Wereldvrouwenconferentie in Nederland. De Nederlandse delegatie heeft ook enkele resoluties ingediend, die we binnenkort op de website zetten.

Tussen de bedrijven door
Tussen de bedrijven door is er veel gesproken met alle vrouwen die we hebben leren kennen, we hebben elkaar onderling ook beter leren kennen en de discussies voorbereid. Natuurlijk hebben we ook samen gegeten en gedronken – in de openlucht, want het is hier voortdurend heerlijk weer. Het eten werd verzorgd door een coöperatie en was heel betaalbaar (middag- en avondeten + sap 25 Bolivares per maaltijd, dat is ongeveer 3,-).

40 delegaties
Het is goed dat 40 delegaties aan de conferentie hebben deelgenomen en dat er vrouwen uit zo’n 50 landen hebben meegedaan (aan de workshops, of ook als waarnemer). Helaas konden uit zeven landen vrouwen niet deelnemen, omdat ze geen visum hebben gekregen (waaronder Palestina). Er zijn enorm veel ervaringen uitgewisseld: over de politiek van vrouwenorganisaties, over de organisatie van vrouwen in de hele wereld, over het soort maatschappij dat we voor ogen hebben, over opstand en revolutie. We hebben onszelf en elkaar de taak meegegeven om de vrouwenbewegingen in onze eigen landen te versterken, om internationaal contact te houden en vrouwen uit meer landen bij de Wereldvrouwenconferentie te betrekken. Ook is afgesproken dat we allemaal gezamenlijk elk jaar acties zullen organiseren op 8 maart en 25 november. En we houden elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen.

Groot succes
We beschouwen de 1e Wereldvrouwenconferentie als een groot succes. We hebben deze conferentie met vrouwen uit de hele wereld zelfstandig georganiseerd. Met name de vrouwen en mannen uit Venezuela, velen uit Duitsland, maar ook vrouwen en mannen uit andere landen hebben heel veel opzij gezet om de conferentie tot succes te maken. We weten dat we nog heel veel moeten leren. Als je zo’n conferentie zelf organiseert, dan is dat een heel nieuw project. We zullen dit ook goed nabespreken en lessen trekken voor de volgende Wereldvrouwenconferentie over vijf jaar.

Eén ding weten we zeker: met vrouwen uit de hele wereld zullen we samen werken en strijden voor de bevrijding van de vrouw, tegen imperialisme, voor een wereld zonder uitbuiting en onderdrukking, voor een toekomst voor vrouw en man, jong en oud!

2 opmerkingen:

  1. Ik ben helemaal enthousiast met alles wat er gebeurde. Een geweldige stap verder ook op de weg naar het socialisme. Lieve groeten Joachim

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik was erg blij je ook in Venezuela gezien te hebben, omdat we ons in Rotterdam niet zien. kijk maar op mijn Blog daar heb ik Fotos. Lieve groeten Astrid
    http://astridinvenezuela.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen