zondag 6 maart 2011

Bericht van Lucia (en Halinka en de anderen)

Hallo allemaal,

Het is nu DAG DRIE van de conferentie en gelukkig even tijd en een mogelijkheid om op internet te gaan. Door de vele discussies, gesprekken en overleggen etc. heb ik te weinig tijd gehad om jullie over alles op de hoogte te stellen. Ook hebben we vaak geen internetverbinding.
Maar er is heel veel te vertellen en er gebeurt ook heel veel. We hebben de conferentie geopend met veel toespraken en cultuur in het Nuevo Circo en we zijn gisteren begonnen met meer dan 12 werkgroepen en met discussies in de Algemene. Vrouwen uit talloze landen hebben verteld over hun ervaringen. De verhalen van alle vrouwen werden enthousiast aangehoord en vooral ook Wala uit Egypte, die vertelde over de ervaringen van de vrouwen in de opstand, werd met luid applaus begroet.
Nu weer op naar een vergadering met de Koerdische delegatie. Later meer.

Om jullie toch op de hoogte te stellen, hierbij het eerste bericht van Lucia, die als jongste lid van de delegatie naar Venezuela is gekomen en hier de stem is van de meisjes en jonge vrouwen uit Nederland.

Bericht van Lucia


Vrijdagmiddag 4 maart
We zitten nu met alle vrouwen in de universiteit te wachten tot er iets gaat gebeuren. De sfeer is goed en er zijn een heleboel vrouwen gekomen uit 43 landen.
Jammer genoeg is de organisatie niet zo goed geregeld. We doen alles op Venezolaanse tijd (een aantal uur later dan gepland) en er moesten nog een heleboel dingen geregeld worden toen wij aankwamen.

Aankomst delegatie in Venezuela
We zijn eergisteren aangekomen op het vliegveld. Hier hebben we een tijdje gewacht tot we met busjes opgehaald werden van het vliegveld en naar het kantoor werden gebracht waar de conferentie werd voorbereid.
 Daar hebben we een aantal vrouwen ontmoet. Halinka en Ellen hebben daar op ons gewacht (veel te lang!). Toen we iedereen begroet hadden gingen we met de taxi naar ons appartement. Wat een reis was dat! Het moest allemaal snel snel, want iedereen wou naar huis. Er werden snel wat taxi's voor ons tegengehouden en we werden verdeeld over 3 taxi's. Jammer genoeg spreken de taxichauffeurs alleen Spaans en echt geen woord Engels. Alle drie de taxichauffeurs wisten niet waar het adres was! Ze vragen het gewoon aan voorbijgangers. En iedereen waar je de weg aan vraagt zegt dat hij of zij het weet (maar ze wijzen allemaal een andere kant op). Gelukkig zijn we uiteindelijk na veel zoeken en rondvragen bij het goede adres aangekomen.

Even wat vertellen over het rijgedrag in Venezuela: Het lijkt of ze hier gewoon zo rijden als hoe ze zelf willen. Verkeersborden en stoplichten zijn er nauwelijks. Er zit vast een systeem in, maar daar zijn we nog niet achter. Onze chauffeur van het busjes vanuit het vliegveld naar het kantoor was dan ook met van alles bezig: op de weg letten, roken, bellen, de radio en de passagiers. De taxi's hebben heel veel deuken, maar we zijn steeds veilig overal aangekomen.

Het is hier heerlijk weer! de hele dag lekker zon.

Ons appartement is fantastisch. We hebben lekkere bedden, 2 badkamertjes en zelfs een wasmachine. Het is gezellig om met alle vrouwen uit Nederland bij elkaar te zitten!
We kregen later te horen dat de slaapplekken schaars waren en dat er veel mensen op 1 kamer slapen. Geluk gehad dus! Hebben Halinka en Ellen goed voor ons geregeld.

Donderdag 3 maart
Gister hadden we een persdag. Een vrouw uit Venezuela die zelf actief is bij het vrouwenfront en die werkt bij radio en tv heeft een heleboel interviews geregeld voor het promoten van de wereldvrouwenconferentie. Petra is met vrouwen uit verschillende landen naar een kantoor van het parlement geweest en daar hebben alle vrouwen verteld waar ze vandaan kwamen en waarom ze hier waren met de wereldvrouwenconferentie.

Ik, Halinka en een heleboel andere vrouwen zijn met de kabellift gegaan. (Ze hebben een soort skiliftjes zodat mensen die tegen de berg aan wonen makkelijker naar hun huis kunnen gaan). Zij noemen dit de metro cable. Hierin hadden we een prachtig uitzicht over de hele stad. Onderweg hebben Halinka en Darmini interviews gehad met verschillende radio stations en er werd gefilmd voor een tv uitzending die we jammer genoeg niet in ons appartement konden bekijken. Het scheen wel een hele goede uitzending te zijn geweest.

De kabelliftjes zijn één van de sociale projecten hier in Caracas. Ze vertellen heel trots over alle sociale projecten die hier opgezet zijn. De liftjes zorgen ervoor dat er werk is, en zijn een gratis vervoermiddel. Bij de stations van de liftjes worden voorzieningen gebouwd, gezondheidscentra, muziekgebouwen, scholen enz.
Er staan een heleboel huisjes tegen de berg aan, heel dicht bij elkaar en vaak zelf gebouwd. Ik zal de foto's laten zien als we terug zijn. Het was dus een heerlijk dagje en we hebben veel van Caracas gezien en we hebben er veel over geleerd.

Vrijdag 4 maart
Vandaag is de conferentie begonnen. We zijn naar het Nuevo Circo gegaan, een openlucht arena, waar de opening werd gehouden. Toespraken, dans en muziek. We begonnen wel twee uur later dan gepland en alles liep uit, maar het is allemaal gelukt.
En nu zitten we in de universiteit - UBV en bij ons is het kwart over 6 (in Nederland 23.45 uur). Het verloopt allemaal niet zo soepel, maar er is muziek en gezelligheid. Vanavond hebben we een culturele avond.
We zouden eigenlijk vandaag een delegatievergadering hebben (5 mensen uit elk land – uit sommige landen minder vanwege kosten of visumproblemen), maar dat ging niet door, omdat alles zo uitgelopen was. We kunnen jullie dus over de inhoud nog niet zo veel vertellen. Dit komt in ons volgende bericht. Morgen hebben we bijeenkomsten over de verschillende thema's  en een vergadering van de delegatie. Binnenkort dus wat meer inhoud.

Zodra we weer kunnen mailen zullen we dat doen!

Heel veel liefs uit Venezuela,

Lucia, Halinka, Petra, Ylidiz, Cinar, Anke, Darmini, Ellen, Jan

1 opmerking:

  1. Veel succes en een strijdbare groet uit een zonnig Amsterdam. Ik ben benieuwd naar de beelden uit Venuzula via de beeldverbinding.

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen